Koop 4 slips, betaal voor 3
Zo kunt u zien of u een beha van een verkeerde maat draagt
Het eerste wat veel vrouwen doen als ze thuiskomen, is hun beha uittrekken. Moet een beha echt zo onprettig voelen dat je hem het liefst niet wilt dragen? Nee, absoluut niet. Een perfect zittende beha mag nooit onprettig aanvoelen. Vandaag bekijken we daarom hoe een beha NIET moet zitten en hoe u dit probleem kunt verhelpen.
Het maakt niet uit hoe goed gemaakt uw beha is, als u een verkeerde maat draagt zal hij nooit goed zitten of goed voelen. Als u echt pech hebt, kan een verkeerde maat ongemak en pijn aan schouders, buste en rug veroorzaken. Om te zien of u de juiste maat draagt, doet u de beha aan en bekijkt u uzelf in de spiegel. Hier volgen de tekenen waarop u moet letten om te zien wat u moet veranderen om uw beha echt goed te laten zitten.
Tekenen dat u een te grote cup draagt
De cup rimpelt. Als u een ongewatteerde cup draagt, kan het materiaal van de cup rimpelen als de maat van de cup te groot is. Als de grootte van uw borsten erg verschillend is, kan weefsel of kant op de kleinere borst los of gerimpeld worden, en dat is natuurlijk helemaal normaal. Maar als de cup op beide borsten rimpels vertoont, draagt u een te grote cup. Behoud dezelfde omtrek maar kies een cupmaat kleiner.
De borst rust niet tegen de onderrand van de cup. De onderrand van de cup – die bestaat uit een beugel of uit een gewone zoom – moet de onderrand van de borst volgen. Er mag onderin de cup geen lege ruimte overblijven. Dit komt vooral voor bij kleinere of middelgrote bustes die niet veel lifting nodig hebben. De borst moet, ongeacht de grootte of de vorm, op de onderrand van de cup kunnen rusten en daardoor gesteund worden. Als uw beha op deze manier zit, moet u in plaats daarvan een beha kiezen met een kleinere cupmaat.
Tekenen dat u een te kleine cup draagt
Er vormt zich een uitpuiling boven de bovenrand van de cup. Als de borst boven de cuprand uitpuilt, zodat een extra ”bult” wordt gevormd, is de cup te klein voor uw buste. Hij mag ook niet tussen de schouderbandjes of over de armopening uitpuilen. Om dit te verhelpen kan het nodig zijn om meerdere cupmaten groter te kiezen. Sommige vrouwen vinden dat je een indrukwekkender decolleté hebt als de buste uitpuilt, maar de buste krijgt dan lang niet de steun van de beha die nodig is en bovendien blijkt bij het dragen van een strakke trui heel duidelijk dat de beha te klein is omdat de “dubbele” buste dan extra uitkomt. De overgang tussen de beha en het decolleté moet gelijkmatig zijn.
De cup omvat niet de hele borst. De beugel (of de cupzoom als u een beha zonder beugel draagt) mag niet op het borstweefsel aan de zijkant, de onderkant of in het midden drukken. Er moet in de cup plaats zijn voor de hele borst. Het is heel onaangenaam als de beugel klemt of in het borstweefsel knijpt. Kies dan één of meer cupmaten groter tot er in de cup genoeg plaats is voor de hele borst.
De beugel scheidt de borsten niet. Als u een beugelbeha draagt en de beugel de borsten niet scheidt maar in plaats daarvan ”bovenop” de buste ligt, is de cup te klein en te ondiep. De borst wordt dan in het midden samengedrukt en drukt de beha van het lichaam af. De beugel moet de borsten altijd scheiden en vlak tegen het borstbeen liggen. Dan geeft hij optimale steun. Als de beugel bovenop de buste ligt en rust heeft hij geen functie. Probeer een beha met een grotere cupmaat.
De rug trekt omhoog. Als de rug van uw beha omhoog glijdt en niet in een rechte lijn ligt, is de omtrek te groot en hebt u de schouderbandjes te veel verkort zodat deze zorgen voor de lifting van de buste. De meeste steun die de beha geeft moet echter van de rug komen. Bekijk uzelf in profiel en til uw arm op en controleer of de beha een rechte lijn vormt. De band mag op de rug niet hoger zijn dan onder de buste.
De borsten puilen uit onder de cup. Als de cup omhoog glijdt als u uw armen omhoog strekt, zodat de borst aan de onderkant uit de beha kruipt, is de omtrek van de beha te groot. De borst mag nooit uit een beha kruipen, niet aan de boven- en de onderkant en niet in de oksel. Beschouw een cup als een ontsnappingsveilige cel en de omtrek als het slot. Als de cup goed zit, kunt u het probleem oplossen door een omtrekmaat omhoog te gaan en tegelijkertijd een letter van de cupmaat omlaag te gaan, bijvoorbeeld van 80C naar 75D. Lees hier meer over de verhouding tussen cup en omtrek en hoe u tussen de maten kunt wisselen.
Tekenen dat u een te nauwe omtrek draagt
De rug van de beha snijdt in uw lichaam. Als uw beha pijn doet en opzij, in de rug of onder de buste insnijdt, is de omtrek te nauw. U moet zonder moeite diep kunnen ademen. Een beha is geen martelwerktuig. De rug moet strak zitten maar niet zo dat het onaangenaam voelt. Test door de behaband in de rug met uw vinger uit te trekken, als hij goed zit moet u de band gemakkelijk 5 cm van het lichaam af kunnen trekken. Doe als in het vorige voorbeeld en kies één of meer maten groter in omtrek. Voor elke maat die u omhoog gaat, moet u een cupmaat omlaag gaan.
Tekenen dat de schouderbandjes te los zitten
De schouderbandjes glijden omlaag. Veel vrouwen kennen het probleem dat de schouderbandjes atijd maar weer afglijden. Dit komt meestal doordat de bandjes niet voldoende strak zijn aangetrkken of doordat ze hun elasticiteit hebben verloren en zijn uitgerekt. Stel de schouderbandjes elke ochtend opnieuw af. Als ze toch nog te slap blijven als u ze afstelt, is het tijd om de beha te vervangen.
Als de schouderbandjes te los zitten zullen ze onvermijdelijk afglijden waardoor de cup niet vlak tegen de buste ligt maar rimpelt zodat het lijkt of de cup te groot is. Stel daarom de schouderbandjes altijd af voordat u gaat onderzoeken of u een andere cupmaat nodig hebt. Als u erg smalle of hangende schouders hebt, kunnen de schouderbandjes soms toch nog afglijden. Daarvoor zijn er beha-modellen met ”no slip”-schouderbandjes die op de rug extra dicht bij elkaar zijn bevestigd om te voorkomen dat ze afglijden.
Tekenen dat de schouderbandjes te strak zijn aangetrokken
De rug trekt omhoog. Als de rug van de beha omhoog trekt, hebt u de schouderbandjes te kort gemaakt en is bovendien de omtrek van de beha te groot. De vuistregel is dat het bij voldoende strak aangetrokken schouderbandjes mogelijk moet zijn om gemakkelijk een of twee vingers tussen het bandje en de schouder te steken.
De schouderbandjes vormen striemen op de schouders. Voor veel vrouwen met een grote buste zijn schouderbandjes een gesel, ze snijden in en laten striemen achter op de schouders die nog zichtbaar blijven nadat de beha is uitgetrokken. Het probleem is dat wordt gedacht dat de schouderbandjes moeten zorgen voor alle steun en lifting van de buste en dat je ze dus erg kort moet afstellen, in plaats van een beha te dragen die steviger om de rug zit. De schouderbandjes moeten slechts ongeveer 20% van de steun van de beha leveren, ook bij grote cupmaten. De overige 80% moet komen van het deel van de beha rondom het lichaam. Daarom is het belangrijk dat de beha juist rondom het lichaam goed past.
Wij hopen dat deze eenvoudige aanwijzingen het makkelijker maken om te bepalen wat u moet doen om een goede pasvorm voor uw beha te vinden. Als u nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met onze klantenservice, bel of stuur een e-mail en zij zullen u verder helpen.
You may also like