De lingerie van de jaren 60 – een terugblik

13 Dec 2019 7:19 AM
Annica Svensson

Wist u dat Miss Mary of Sweden al lingerie produceert sinds het begin van de jaren 60? Kijk met ons mee hoe alles ooit begon en hoe onze eerste collectie ondergoed er toen uitzag.


Tegenwoordig produceren we alleen lingerie maar zo is het niet altijd geweest. Toen ons bedrijf in 1957 werd opgericht was onze naam Marys Mode en we maakten jurken, mantels, blouses en andere damesconfectie.

Zo zag onze catalogus er in de herfst van 1962 uit. Het was de eerste die ook ondergoed bevatte.


Gedurende enkele tientallen jaren verkochten we ook kinder- en herenkleding. Maar niet alleen dat, we verkochten ook make-up, parfum en woningtextiel. Onze eerste collectie ondergoed lanceerden we in de catalogus herfst/winter 1962/63 en het was direct vanaf het begin een groot succes.


Sinds 2005 concentreren we ons helemaal op onderkleding en daar zijn we nu het meest bekend van.


Ondergoed doet zijn intrede


Om te zien hoe het eerste ondergoed eruitzag gingen we in het archief op zoek naar oude catalogussen. Zo zag het eruit toen het eerste ondergoed van Miss Mary op de markt verscheen. Dat bestond uit beha’s, korsetten en directoires en er waren in de catalogus drie pagina’s voor gereserveerd.

In overeenstemming met de klassieke zestigerjarenmode waren de cups van beha’s en korsetten extreem kegelvormig, met veel vullingen en inlegmateriaal in de cup. Bijna alle beha’s zijn verstelbaar op de schouders. De constructie van de cups is intressant. De cupopening (waar zich het kanaal voor de beugel bevindt) had soms de vorm van een driehoek! Wat nu typerend is voor onze modellen, de brede gewatteerde comfortbandjes, bestond in die tijd überhaupt niet.

Step-ins en korsetten waren versterkt met stijve frontpanelen die de buik en de taille als een pantser indrukten. Uw silhouet werd gevormd door het kledingstuk en niet door uw lichaam. Nu is onze kleding aanzienlijk lichaamsvriendelijker en aangenamer om te dragen. Maar in de jaren 60 was dat een heel ander verhaal.

De enige kleur die in de eerste catalogus werd aangeboden was wit, maar in het daaropvolgende jaar kwamen er al meer kleuren, toen werden sommige modellen aangeboden in lichtroze en lichtblauw!

Een serie die in de tweede helft van de jaren 60 terugkwam was een luxueuze Frans-geïnspireerde serie, gemaakt van rode en purperkleurige kant en ”exclusief Amerikaans elastisch nylongaasweefsel”.

Omdat het in die tijd heel gebruikelijk was om bij een rok of jurk nylons te dragen, hadden al onze step-ins en korsetten functionele jarretels. De pagina hieronder is uit 1963.

Op de witte kleding die we bij de fotosessies gebruikten naaiden we de naden langs de zomen met grijs draad. Op die manier was duidelijk te zien waar zich de versterkingen bevonden. Op de kleding die de klanten bestelden waren de naden natuurlijk genaaid in dezelfde kleur als de kleding.

De eerste cupmaten


In 1962 gebruikte men nog niet het systeem met dubbele maten voor de band en de cup van beha’s dat nu standaard is. Men nam alleen de maat over de buste.

Op de foto hieronder ziet u een beha die we aanduidden als ”universele cup die geschikt is voor de meeste bustetypen.” Om voor dit kledingstuk de juiste maat te vinden nam men de maat onder de buste.

Alles was als het ware wat eenvoudiger voor iedereen in de ondergoedbranche voordat het systeem met dubbele maten zijn intrede deed. Soms werden de maten alleen maar aangeduid met 1-2-3-4 etc. In 1963 begonnen we langzamerhand cupmaten te gebruiken (maar alleen bij sommige modellen). De grootste maat in de jaren 60 was cupmaat C.


In de jaren 60 werd ook nog niet aangegeven welke materiaalsamenstellingen in het ondergoed werden gebruikt. In plaats daarvan werden beschrijvingen gebruikt zoals nylonkant in de cup, met pluche beklede beugels, steun van schuimrubber in de cup, katoenpopeline, elastiek in de rug, fijne marquisette, nylonmarquisette, nylongaasweefsel, teryleen-piké en satijn.


”Juist versus onjuist”


Omdat Miss Mary vanaf het begin alleen verkocht per postorder was het belangrijk om de constructie op de illustraties duidelijk zichtbaar te maken. Het risico dat de klant de functie of de pasvorm verkeerd zou begrijpen moest zo klein mogelijk zijn. In het midden van de jaren 60 verschenen foto’s van dames die lieten zien hoe een korset ”juist of onjuist” wordt gedragen. De pagina hieronder is uit 1969.

Een anekdote in verband met onze Voor & Na illustraties is dat we in de jaren 70 werden aangeklaagd bij de Dienst Consumentenzaken omdat we in onze catalogus schreven dat je met onze korsetten zonder dieet direct slanker kunt worden. Onze toenmalige eigenaar en directeur Ingemar Rydström trok zelfs in de rechtbank een korset aan om te laten zien dat zijn taillemaat echt een maat kleiner werd! Dat leidde tot vrijspraak en daarna presenteerden we ”onze beroemde korsetserie met schriftelijke garantie dat u slanker wordt in de taille, op de heupen en op het zitvlak – zonder dat uw bewegingsvrijheid wordt belemmerd en zonder dat u consessies hoeft te doen aan uw comfort.”

Misschien herinnert u zich die tijd nog of anders wel uw moeder of grootmoeder? In dat geval zijn we benieuwd naar uw vroegste herinnering aan Miss Mary. We zijn heel dankbaar dat zovelen van u Miss Mary al zoveel jaren trouw zijn. Als u ons pas onlangs hebt ontdekt zijn we even blij en we hopen dat we de komende jaren uw beste vriendin mogen zijn in uw lingerielade.


In onze eerste catalogus schreven we ”Ons doel is om u zo eerlijk en rechtdoorzee te behandelen dat u altijd een tevreden Mary-klant blijft”. Deze formulering klinkt wat ouderwets en nu zouden we het niet op die manier zeggen, maar de bedoeling blijft hetzelfde.

You may also like