De perfecte pasvorm - zo weet u dat uw beha goed zit

19 Sep 2018 1:23 PM
Annica Svensson

Als 8 van de 10 vrouwen een verkeerde maat beha dragen zonder het te weten, hoe weet ik dan of ik de juiste maat draag? Hoe weet ik of mijn beha past en zit zoals het moet? Met onze eenvoudige tips zit uw beha voortaan als gegoten.


Het is niet altijd eenvoudig om de perfecte pasvorm te vinden. Vrouwen hebben verschillende typen bustes die behoefte hebben aan verschillende steun. Niet alleen de grootte van de buste maar ook vorm en plaats stellen verschillende eisen aan de keuze van een beha. Soms is het niet genoeg om alleen maar maattabellen te bekijken. Het belangrijkste waaraan u moet denken is dat een beha steun moet geven, maar nooit oncomfortabel mag zijn of strak mag zitten zodat hij pijn doet. In principe zijn er drie zaken waar u op moet letten als u een nieuwe beha past: de cup, de omtrek en de schouderbandjes. Laten we bekijken waar u bij elk van deze zaken aan moet denken.

DE CUP
De cup moet de hele borst omvatten. De borst mag niet proberen uit de beha te kruipen, niet opzij en niet in het midden. Er mag geen “dubbele” borst worden gevormd tussen de cups en de borst mag evenmin naar de oksel worden gedrukt. Als dat het geval is, hebt u een beha gekozen met een te kleine cupmaat, probeer er een met een cupmaat groter.


De cup mag ook niet te los zitten. Buig u voorover en kijk naar de buste en controleer of er een opening is bij de cup. Als u in de cup kunt kijken hebt u een beha met een te grote cup.


”Een goed zittende cup is de sleutel tot een goede pasvorm.”


De meeste vrouwen hebben borsten van verschillende grootte en vorm. Soms is dit duidelijk zichtbaar maar vaak is het verschil minder duidelijk. Als u het gevoel hebt dat de linker- en rechtercup erg verschillend op uw borsten aansluiten, ga dan altijd uit van de grotere borst en zorg ervoor dat deze de cup goed vult. U kunt altijd een kleine behavullling gebruiken om de andere cup aan te vullen als de asymmetrie van de buste u stoort. Maar vergeet niet dat het volkomen natuurlijk is als uw borsten verschillend van vorm en grootte zijn.

”De cup moet de hele borst omvatten en niet opzij uitsteken.”


Als u een beugelbeha draagt, moet de beugel het hele onderste deel van de borst omvatten en mag hij nergens het borstweefsel klemmen. De beugel moet ook helemaal vlak op het lichaam en tussen de borsten rusten zodat de borsten worden gescheiden.


Er zijn beugels van verschillende hoogte, dus kies een beha met een lagere coupe als u vindt dat het uiteinde van de beugel op een onaagename manier tussen de borsten of bij de oksel klemt. Hierbij kan het nodig zijn om meerdere modellen te proberen. Een beugel mag nooit onaangenaam aanvoelen. Als dat het geval is, draagt u een verkeerd type beha of een verkeerde maat.


RUG & OMTREK
Als u zichzelf in de spiegel in profiel ziet terwijl u een beha draagt, moet de behaband rond het lichaam een rechte lijn vormen, d.w.z. de band mag niet op de rug naar boven trekken. Als dat wel zo is, hebt u de schouderbandjes te kort gemaakt. Dit wordt vaak gedaan om de buste wat extra lifting of vulling te geven, maar leidt op den duur tot ongemak omdat de schouderbandjes gaan schuren en pijnlijke plekken op de schouders veroorzaken.

"De rug van de beha moet aan de onderkant een rechte lijn vormen en mag niet naar boven trekken.”


De omtrek van de beha moet zorgen voor de meeste steun die de beha geeft (tot 80%), niet de schouderbandjes. Als de rug van de beha naar boven trekt, maak dan de schouderbandjes wat losser. Bijna alle behamodellen hebben verstelbare schouderbandjes die je kunt verkorten en verlengen.


Als u het gevoel hebt dat de buste niet voldoende steun krijgt als u de schouderbandjes langer maakt, kunt u de haak- en oogsluiting van de beha op de rug één of twee standen nauwer maken. Als dit niet helpt, is het beter om een beha te kiezen met een kleinere omtrekmaat.


Denk er wel aan dat als de cup zelf goed zit en alleen de omtrek moet worden verkleind, u hetzelfde aantal maten van de cup groter moet kiezen als u de grootte van de omtrek kleiner maakt. Zo hebben bijvoorbeeld 80C en 75D qua volume dezelfde cups. In een eerder artikel schreven we over zustermaten en de verhouding tussen cup en omtrek en hoe u tussen maten kunt wisselen.


De rug moet zoals gezegd goed zitten maar niet zo strak dat u niet goed kunt ademen. Een beha mag nooit onaangenaam aanvoelen. Als u het gevoel hebt dat hij te strak om uw rug zit of klemt, kiest u een maat groter. U kunt ook proberen om op de rug een behaverlenger te gebruiken. Als uw borsten dichtbij elkaar staan kan een behaverlenger een goede aankoop zijn omdat deze alleen de rug verbreedt zonder gevolgen voor de cups.


SCHOUDERBANDJES
Hoe weet je of een schouderbandje voldoende strak of los zit? Ze mogen niet insnijden en u moet zonder moeite een vinger tussen het schouderbandje en uw schouder kunnen steken als u uw beha draagt.

Schouderbandjes zijn er in veel verschillende breedtes en uitvoeringen, van gewatteerde comfortbandjes tot smalle bandjes met stretch.


Het is de taak van de schouderbandjes om ervoor te zorgen dat de cup vlak tegen de borst ligt, niet om de hele buste op te heffen. Vergelijk de schouderbandjes met schoenveters. Als u schoenen draagt die een of twee maten te groot zijn, maakt het niet uit hoe hard u de veters aantrekt, de schoenen zullen toch nooit perfect passen. Hetzelfde geldt voor de schouderbandjes van een beha.


”Schouderbandjes doen voor uw beha wat veters doen voor uw schoenen”


Als de band op de rug naar boven trekt, hebt u de schouderbandjes te kort ingesteld. Maak de schouderbandjes wat losser en trek de beha wat strakker rond het lichaam. De meeste beha’s hebben verstelbare schouderbandjes die u eenvoudig kunt bijstellen, op de rug of aan de voorzijde. Wij adviseren om ze elke ochtend bij te stellen als u uw beha aantrekt.


En tot slot: onderschat nooit de invloed die de juiste maat en pasvorm van uw lingerie kan hebben op uw zelfvertrouwen en comfort. Schoonheid begint van binnen.

You may also like