Welk materiaal is het meest geschikt voor lingerie?
Bij de keuze van een beha gaat het vaak om de steun, hoe de beha aanvoelt en hoe hij eruitziet. Vaak staat men er niet bij stil van welk materiaal hij is gemaakt, terwijl toch het materiaal invloed heeft op het comfort, de steun en hoelang de beha meegaat. Hier is onze textielgids voor lingerie.
De keuze in materiaal voor lingerie is tegenwoordig bijna oneindig. Hier bespreken we de voor- en nadelen van de meestgebruikte materialen voor ondergoed en waarom de materialen apart of gemengd worden gebruikt.
“Alle textielvezels hebben verschillende eigenschappen met voor- en nadelen.”
Een beha bestaat uit veel verschillende delen en verschillende materialen die samen vorm en steun geven en bovendien behaaglijk moeten zijn bij het dragen.
Textielvezels worden onderverdeeld in twee groepen, natuurlijke vezels en kunstvezels. Natuurlijke vezels worden op hun beurt onderverdeeld in plantaardige vezels (katoen, vlas, hennep) en dierlijke vezels (wol, zijde). Binnen de kunstvezels zijn er twee subgroepen, geregenereerde vezels van natuurlijke oorsprong (bijv. viscose, bamboe, modal) en synthetische vezels met kunstmatige organische polymeren als basis, meestal uit olie. Voorbeelden van synthetische vezels zijn polyester, Elastan en polyamide.
Alle textielvezels hebben verschillende eigenschappen met voor- en nadelen. Er is geen textielvezel die het beste is voor alle typen lingerie. Een en dezelfde beha bestaat uit verschillende soorten materiaal omdat de verschillende delen van de beha verschillende functies hebben en daarom andere materiaaleigenschappen vereisen.
Lingerie van katoen en andere natuurlijke vezels
Natuurlijke vezels hebben een natuurlijke oorsprong en zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen, plantaardige vezels zoals katoen, vlas en hennep en vezels uit het dierenrijk zoals wol en zijde. Natuurlijke vezels hoeven niet te worden getransformeerd of afgebroken, maar kunnen direct worden gesponnen tot een garen dat vervolgens kan worden geweven of gebreid tot een stof. De natuurlijke vezel die het meest geschikt is en daarom ook het meest voorkomt in lingerie is katoen. Linnen is niet bijzonder geschikt voor lingerie omdat het krimpt en niet elastisch is. Lingerie van zijdevezel, of zijde zoals het uiteindelijke materiaal wordt genoemd, is mooi en comfortabel om te dragen, maar het materiaal is moeilijk te verzorgen en de kledingstukken worden duur en kwetsbaar.
Wol wordt in veel soorten kleding gebruikt, maar bij de nauwsluitende kleding komt het het meest voor in ondergoed voor sportactiviteiten, omdat wol verwarmt en tot 30% van zijn gewicht aan vocht kan opnemen zonder dat het materiaal nat aanvoelt. Maar in gewone lingerie, zoals een beha, wordt wol nauwelijks toegepast omdat het niet zo makkelijk te verzorgen is en bij lage temperaturen moet worden gewassen.
Katoenen lingerie is perfect voor dagelijks gebruik omdat het slijtvast is en gemakkelijk in het onderhoud. Op de foto ziet u de [Lovely Lace](/lovely-lace-support-non-wired-bra beha en slip.
Van alle natuurlijke vezels is katoen het meest geschikt voor lingerie. Katoen is slijtvast, onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te verven. Het heeft een lange levensduur en is bestand tegen veel wasbeurten. De katoenvezel wordt feitelijk in natte toestand sterker dan in droge toestand. Hij trekt geen geurtjes aan op dezelfde manier als synthetische stoffen (denk er eens aan hoe sommige kledingstukken geuren kunnen aantrekken als ze lange tijd ongebruikt in de kast hangen). Katoen is heerlijk om te dragen en zeer geschikt voor een gevoelige huid. Daarom is het een natuurlijke keuze voor nauwsluitende kledingstukken zoals slips, hemdjes, beha's, body’s en nachtkleding.
Als je alle delen van het kledingstuk bij elkaar optelt, bestaat de Broderie Anglaise beha voor 83% uit katoen. Het materiaal in de cup is 100% katoen.
Het grootste voordeel van katoen is dat het, net als alle natuurlijke vezels, goed ademt, waardoor het uitstekend materiaal is om op warme dagen te dragen. Het grootste nadeel van katoen is dat voor de teelt ervan veel water nodig is. Katoen trekt vocht aan en blijft droog zolang het vocht sneller verdampt dan het door de stof wordt opgenomen. Het is daarom niet het beste materiaal als je veel traint of transpireert. Gebruik dan liever een beha van synthetisch functiemateriaal. Houd er ook rekening mee dat katoenen slips het lichaam alleen laten ademen als ook de pantalon van ademend materiaal is gemaakt. Katoen is niet zo elastisch als synthetische vezels, wat betekent dat die delen van de beha die elastisch moeten zijn, zoals het rugdeel, een percentage synthetische vezels moeten bevatten.
Als we een katoenen beha voeren, gebruiken we altijd katoenen voeringstof, zoals bijvoorbeeld in de beha STAR.
Tip! Als u op zoek bent naar een katoenen beha, koop dan een ongewatteerde beha, omdat de wattering in de onderste cuplaag synthetisch is en daarom erg warm kan worden. Watteringen ademen uiterst zelden, tenzij ze uit speciaal functiemateriaal bestaan, zoals spacer. Als de cup gevoerd is, controleer dan of de voering niet synthetisch is, maar ook van katoen. Bij twee katoenen materialen, de buitenstof en de voering, zal de cup ademen. Met het oog daarop gebruiken we altijd een katoenen voering als we een katoenen beha voeren.
Lingerie van synthetische vezels
Synthetische vezels worden geproduceerd via een chemisch proces met olie als grondstof. Er zijn veel verschillende soorten synthetische stoffen met nog meer toepassingen. De meest gebruikte voor lingerie zijn polyester, polyamide en Elastan.
De meest voorkomende synthetische vezel is polyester. Het is hittebestendig en kleurvast, droogt snel, kreukt niet en krimpt minder dan bijvoorbeeld de katoenvezel. Polyester is ook elastischer dan katoen. Het is slijtvast en wordt veel gebruikt in functiestoffen en sportbeha's omdat het geen vocht vasthoudt. De polyestervezel transporteert vocht van het lichaam af, maar het vocht hecht niet aan het materiaal, het verdampt. Het resultaat is dat de stof droog aanvoelt.
Sportbeha’s worden gemaakt van functiestof uit synthetische vezels die geen vocht vasthouden. De foto toont de Exhale sportbeha in 69% polyamide, 18% Elastan en 13% polyester.
Als polyester wordt geverfd, behoudt de polyestervezel de kleur beter dan bijvoorbeeld katoen, dat na het wassen kan verbleken. Polyester pluist gemakkelijk en daarom is het goed om het met andere vezels te mengen. De kwaliteitsverschillen tussen verschillende polyesterstoffen zijn groot. Polyester is veelzijdig en kan voor een groot aantal verschillende uitvoeringen worden gebruikt, zoals satijn, charmeuse, chiffon enz.
Een andere synthetische vezel die populair en geliefd is voor gebruik in lingerie, is polyamide. Deze vezel is de sterkste van alle ruwe textielvezels, zelfs in natte toestand, en is veel elastischer dan natuurlijke vezels. Hij is gemakkelijk te verzorgen, kreukt zelden en pluist niet, in tegenstelling tot polyester en katoen. Hij voelt zacht en glad aan op de huid, hij ademt en is goed bestand tegen vocht en huidvet. Hij is beter bestand tegen vocht dan polyester, maar droogt langzamer.
De mix van polyester en Elastan is zeer populair in lingerie vanwege zijn zachte en elastische gevoel. Hier ziet u de Cool sensation in de samenstelling 81% polyamide met 19% Elastan.
Om de beste eigenschappen van elk van deze vezels te kunnen benutten, is het gebruikelijk om polyester- en polyamidevezels met elkaar te combineren. Dan krijg je een heel sterke stof met veel voordelen.
De serie Summer beugelbeha en slip in charmeuse en guipurekant van een polyamide-polyester-Elastanmix. De polyester en het polyamide zijn kleurbestendig en verbleken niet in de was.
Elastan is een polymeervezel die in kleine hoeveelheden wordt gebruikt in stoffen waarvoor blijvende elasticiteit nodig is en die niet rekt en zijn vorm verliest. Daarom wordt vaak een kleine hoeveelheid Elastan gemengd in stoffen die bedoeld zijn om goed op het lichaam aan te sluiten maar die toch comfortabel moeten zijn, zoals de rug van een beha.
De stof met diamantpatroon in de Diamond slip en beha is een mix van katoen en lycra van topkwaliteit met een heerlijke elastische pasvorm. De onderste cuphelft is van 100% katoen. Als je alle delen van de beha bij elkaar optelt, bestaat deze uit 34% polyamide, 30% katoen, 20% polyester en 16% Elastan.
In de VS is Elastan bekend als spandex, maar in Europa wordt de naam Elastan gebruikt. Lycra en Dorlastan zijn geregistreerde handelsmerken van Elastanvezel. Lycra kan tot zes keer zijn lengte worden uitgerekt en terugkeren naar zijn oorspronkelijke lengte zonder zijn elasticiteit te verliezen.
Lingerie van geregenereerde vezels
Geregenereerde vezels, die net als synthetische vezels een kunstvezel zijn, hebben een natuurlijke oorsprong en worden via een chemisch proces gewonnen uit cellulose uit bomen. De productie vindt plaats in een gesloten systeem, wat betekent dat de meeste chemicaliën kunnen worden gerecycled. Het proces om de cellulose om te zetten in textielvezel vergt echter zeer veel middelen. Ook bestaat het risico dat de grondstof wordt gewonnen uit niet-duurzame bosbouw, wat kan bijdragen aan ontbossing. De oudste geregenereerde vezel is rayon, dat nu gewoonlijk viscose wordt genoemd. Vroeger heette het kunstzijde of nitraatzijde. Viscose is heel zacht en comfortabel om te dragen, maar het is sterk belastend voor het milieu. Modal wordt gemaakt van de cellulosemassa van beukenbomen. Dit materiaal is zacht en stabiel, sterk en vormvast. Het krimpt ook niet in de was. Lingerie van modal is heel ongebruikelijk, ook al is modal een vezel die zeker geschikt is voor bijvoorbeeld slips, maar de prijs is vrij hoog vergeleken met bijvoorbeeld katoen en polyester. Een geregenereerde vezel die de laatste jaren aan populariteit wint, is bamboe. Stoffen van bamboe zijn zacht en ademend, maar hebben de neiging om na verloop van tijd hun vorm te verliezen. Daarom zijn ze niet optimaal voor kledingstukken die nauw aan het lichaam moeten aansluiten. Ze zijn daarentegen uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld nachtkleding en hemdjes.
Als een schakel in de duurzaamheidsontwikkeling zijn er tegenwoordig eco-certificeringen en handelsmerken die garanderen dat de geregenereerde vezels worden gewonnen uit duurzame bosbouw. Een voorbeeld hiervan is Tencel, een handelsmerk voor de geregenereerde vezel Lyocell die wordt verkregen uit duurzame bosbouw en door het hele productieproces volledig traceerbaar is. Het nadeel is dat Tencel duur is waardoor ook de vraag minder is.
Waarom worden materialen gemengd?
Er zijn veel voordelen verbonden aan het mengen van verschillende textielvezels in één materiaal. Wanneer polyestervezel wordt gemengd met bijvoorbeeld katoen, krijgt de ontstane stof een betere elasticiteit, behoudt beter zijn vorm en kleur en krimpt minder dan stof die uit 100% katoen bestaat. De stof pluist ook minder dan pure polyester. De rugband van een beha moet zeer elastisch zijn en mag niet uitrekken en zijn vorm verliezen. Daarom wordt aan de meeste materialen die voor de rug worden gebruikt, Elastan toegevoegd.
De rugband van een katoenen beha bevat altijd Elastan om zijn elasticiteit te kunnen behouden. Op de foto ziet u Lovely Lace met in totaal 61% katoen.
Een beha bestaat uit zo'n 35 verschillende delen, van cups, voering en wattering tot schouderbandjes, elastiek, voorpand, vleugels en rug. Daarom bevat een katoenen beha zelden 100% katoen omdat het elastiek, de schouderbandjes en de rug niet van puur katoen worden gemaakt, ook al bestaat het cupmateriaal uit 100% katoen. De materiaalsamenstelling op het wasvoorschrift is altijd het gemiddelde van het kledingstuk als alle percentages van verschillende vezels bij elkaar zijn opgeteld.
Polyamide/Elastan is een zeer populaire en goede kwaliteit voor lingerie die niet van katoen is. Diverse stoffen die zijn gemaakt van synthetische vezels zoals Satijn of Charmeuse geven met hun fijne glans een luxe gevoel en uitstraling. De afbeelding hierboven toont de SUMMER slip in een polyamide-Elastanmix. De verschillende delen van de SUMMER beugelbeha zijn van polyester-polyamide-Elastan met een cup van niet-elastische charmeuse en guipurekant die de buste zeer goed steunt.
Stoffen & structuren
Van de verschillende textielvezels kunnen veel verschillende stoffen worden gemaakt met een verschillende textuur en uiterlijk. Veel vrouwen houden van het alledaagse gevoel dat een katoenen beha geeft, terwijl anderen de voorkeur geven aan de luxueuzere en elegantere look van glanzende materialen. Tegenwoordig is er lingerie voor alle smaken. Satijn bijvoorbeeld is een dicht geweven stof met een glanzende voorzijde en een matte achterzijde. Het kan van verschillende vezels zijn gemaakt. Vroeger was dat meestal zijde, maar tegenwoordig wordt satijn meestal gemaakt van polyester als het voor lingerie wordt gebruikt.
"Veel vrouwen houden van het alledaagse gevoel dat een katoenen beha geeft, terwijl anderen de voorkeur geven aan de luxueuzere look van glanzende stoffen."
De Rose beha met charmeuse in de onderste en borduursel in de bovenste cuphelft geeft een elegante en luxueuze indruk.
Charmeuse is een als satijn geweven niet-elastische stof met een matglanzende buitenkant en een matte binnenkant. Het voelt behaaglijk aan op de huid en de textuur geeft het kledingstuk een exclusieve uitstraling. Perfect om in cups te gebruiken omdat de niet-elastische, stabiele kwaliteit goede steun geeft. Charmeuse werd traditioneel van zijde gemaakt, maar tegenwoordig meestal van polyestervezel.
De Hold Me body, gemaakt van jersey jacquard met bladmotief en kant met bloemmotief. Zowel kant als jacquard zijn gemaakt van zachte polyamide-Elastan.
Jacquard heeft altijd een patroon, dat echter niet wordt opgedrukt, maar in de stof zelf is verwerkt. Jacquard is een techniek en het kan van bijna elk garen, zoals katoen, zijde, polyester en acryl worden gemaakt. Jacquard kan worden geweven met verschillend gekleurde draden zodat ze een patroon vormen, of met één enkele kleur en dan een "opgehoogd" patroon vormen.
Basic slip met prachtige microvezelkwaliteit in een polyester-polyamide-Elastanmix.
Van microvezel gemaakte lingerie is licht en soepel en voelt zeer zacht aan op het lichaam. Microvezel is een ultrafijne synthetische vezel die fijner is dan 1 denier. Microvezelkwaliteit wordt meestal gemaakt van polyester of polyamide. Slips van microkwaliteit geven het gevoel van een tweede huid.
Mesh kan ook een dessin hebben zoals dit, dat we hebben gebruikt in onze sportbeha Exhale.
In de rug van beha's is het gebruikelijk om een elastisch netmateriaal te gebruiken, ook wel mesh genoemd. Er zijn veel verschillende soorten mesh, sommige stevig en andere zacht. Mesh voelt fris en luchtig aan. Mesh wordt gewoonlijk gebruikt in sportbeha's en in de rug van gewone beha's. De mesh die in sportbeha's wordt gebruikt, houdt geen vocht vast. Een ander type netmateriaal is powernet, dat vaak gebruikt wordt om lingerie en badkleding mee te voeren ter versteviging. Het is populair als versteviging in bijvoorbeeld het voorpand van een body of de voorkant van een shaper.
Confident T-shirt-beha met cup in spacermateriaal.
Een van de meest boeiende en veelzijdige materialen is Spacer, een lichtgewicht en luchtige wattering in drie lagen. De middelste laag heeft luchtzakjes waardoor lucht kan circuleren. De buitenste lagen voeren vocht en warmte van het lichaam af. Een beha met spacermateriaal in de cup geeft goede steun en vorm en een koel gevoel. Spacerstoffen die voor lingerie worden gebruikt, zijn vaak gemaakt van een polyamide-polyestermix.
Een ander goed functiemateriaal voor lingerie is Keep Fresh, een gladde en soepele stof gemaakt van polyamide-Elastan die zeer aangenaam is om direct op de huid te dragen. Het ademt en voert vocht af zonder nat aan te voelen, waardoor het perfect is voor toepassing in zowel lingerie voor dagelijks gebruik als sportbeha's.
Wat is het beste materiaal?
Alleen u weet welk materiaal het beste bij uw behoefte aansluit. Het beste advies dat we kunnen geven is om geen genoegen te nemen met lingerie van mindere kwaliteit, want dan hebt u er maar kort plezier van omdat het voortijdig slijt. Er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld synthetische kwaliteiten onderling. Bij Miss Mary selecteren we met zorg materialen van de toonaangevende materiaalleveranciers in de lingeriemarkt en we voeren altijd rigoureuze kwaliteitstests uit op kant-en-klare testkledingstukken van de ontwerpafdeling om te zien hoe de materialen zich samen gedragen na wassen en veelvuldig dragen. Het komt vaak voor dat we materialen afwijzen die niet aan de norm voldoen. We testen al ruim 60 jaar verschillende soorten materialen en werken voortdurend ons assortiment bij. We behouden alleen de producten die goed verkopen om een zo aantrekkelijk mogelijke collectie te kunnen aanbieden.
Onze klantenservice beantwoordt graag uw vragen als u iets wilt weten over onze collectie of vragen hebt over de maat of pasvorm van een beha. We ontvangen graag feedback, negatieve en positieve, zodat we de collectie en de kwaliteit kunnen blijven bieden waar onze klanten van houden.
You may also like