Waarom is de beha er niet in mijn maat?
Soms wordt ons de vraag gesteld waarom we van sommige van onze beha’s bepaalde maten niet aanbieden. Hier zullen we toelichten waarom niet alle maten worden geproduceerd en waardoor het aanbod wordt beïnvloed.
Als u eenmaal een mooie beha hebt gevonden die absoluut fantastisch lijkt, spreekt het vanzelf dat u teleurgesteld bent als hij niet in uw maat verkrijgbaar is. Daar hebben wij, andere behaproducenten en retailers het volste begrip voor. Mensen vragen ons vaak of we niet een beha in juist hun maat kunnen maken. Er zijn veel redenen waarom een maataanbod er op een bepaalde manier uitziet, niet alleen op het niveau van de collectie, maar ook van de afzonderlijke producten. Hier leggen we uit waarom.
BRODERIE ANGLAISE Is verkrijgbaar met cup B t/m I, in de maten 80-110.
Één enkele beha vereist al enorm veel magazijnruimte
Een beha is er in heel veel maten dankzij het dubbele maatsysteem met cup- en bandmaat. Als bijvoorbeeld een T-shirt wordt gemaakt in alle maten van XXS-XXXXL, is het kledingstuk verkrijgbaar in totaal 9 maten. Alleen al om die simpele reden is het makkelijk om alle maten te produceren, te hanteren en op voorraad te hebben.
Als we daarentegen een beha zouden maken in een overeenkomstig breed matenspectrum, dat wil zeggen van een zeer kleine tot een zeer grote maat zoals 65–125 in een AA-K-cup, dan betekent dat 156 maten per kleur! Ineens worden er totaal andere eisen gesteld aan voorraadbeheer, planning en administratie.
”Lovely Lace is verkrijgbaar in maar liefst 630 verschillende maat- en kleurvarianten ”
Foto uit ons magazijn. Op de afbeelding zijn 140 pickbakken te zien; een pickbak kan maximaal één maat bevatten. Alleen LOVELY LACE zonder beugel kan 630 pickbakken nodig hebben, dat wil zeggen meer dan 4 keer zoveel ruimte als hier op de foto te zien is.
Een van onze populaire bestsellers, de LOVELY LACE beha zonder beugel, is verkrijgbaar in 63 maten in maximaal 10 kleuren per maat. Dit betekent dat alleen voor LOVELY LACE al 630 verschillende magazijnplaatsen nodig zijn. Bij het hanteren van zoveel varianten van een enkel product, moeten materiaalinkoop en productie zorgvuldig worden gepland en moet worden ingeschat welke maten beter of juist slechter zullen verkopen.
Als u uw beha in een fysieke winkel koopt, heeft deze uiteraard een beperkte ruimte, zowel in de winkel als in het magazijn. Dat betekent dat een winkel meestal het aantal verschillende behamodellen dat wordt ingekocht, moet beperken.
LOVELY LACE is in maximaal 10 kleuren verkrijgbaar in 63 maten per kleur. Een fijne comfortbeha die steun geeft tot aan de H-cup, maar waarvan de constructie met elastische kant en een ongewatteerde cup zonder beugel onvoldoende steun zou geven in bijvoorbeeld een J-cup.
Een fabrikant of retailer wil niet het risico lopen te blijven zitten met onverkochte artikelen in zijn magazijn als er zoveel verschillende varianten zijn. Waarom een maatbereik er op een bepaalde manier uitziet, is doordacht en heeft zijn redenen. Als je van een bepaalde cupmaat bijna niets verkoopt, zal die in het volgende seizoen snel uit de collectie verdwijnen. Of die maten worden al vanaf het begin niet geproduceerd, omdat de ervaring leert dat ze simpelweg niet goed genoeg verkopen om het enorme werk achter elke maat te rechtvaardigen.
Een webshop mag dan een bijna onbeperkte ruimte hebben op de website zelf, maar er moet ook ergens een fysiek magazijn zijn. Een retailer heeft ofwel een eigen magazijn, ofwel ze sturen de bestelling door naar de behaproducent, wij bijvoorbeeld, die de beha vervolgens direct naar de consument stuurt. Dit wordt dropshipping genoemd en het komt tegenwoordig vrij veel voor. Maar waarvandaan het kledingstuk ook verstuurd wordt, er moet ergens een fysiek magazijn zijn. En als het om beha's gaat, worden er aan de verwerking hoge eisen gesteld door de vele maten. Voor zo'n klein product dat niet veel ruimte inneemt, is toch veel magazijnoppervlak nodig.
Waarom is een beha zo moeilijk te maken?
Bij beha's is niet alleen het voorraadbeheer, maar ook de vervaardiging ingewikkeld. Er wordt vaak gezegd dat een kledingstuk naarmate het kleiner is, moeilijker is om te maken en dit geldt vooral voor beha's. Om nog eens een T-shirt ter vergelijking te nemen, dat bestaat uit in totaal vijf delen die aan elkaar genaaid moeten worden. Bovendien heb je maar twee verschillende soorten materiaal nodig: stof en een halsboord en dan nog een handvol, meestal rechte lange naden.
Een beha bestaat uit veel verschillende kleine onderdelen met ongelijke vormen, heel wat gecompliceerder dan een T-shirt in elkaar naaien.
Een beha bestaat daarentegen uit 20-35 onderdelen, afhankelijk van het model en de snijwijze van het model. Ongeacht het model is een beha altijd gemaakt van meerdere materialen. Zelfs het eenvoudigste model bestaat uit minstens één materiaal in de cup, één in de schouderbandjes, één in de rug, elastisch band, een haak- en oogsluiting en de gespen om de schouderbandjes te verstellen. Daar kunnen nog voering en wattering aan worden toegevoegd. Niet zelden bevat een cup met naden twee materialen zoals stof en kant.
”Een beha maken is precisiewerk”
Bij de productie zijn een aantal verschillende machines nodig voor 1-naalds rechte naad, 2-naalds rechte naad, overlock, zigzag, driestaps zigzag, boordsel etc. De materialen in de beha zijn kwetsbaar en delicaat, vooral kant en borduurwerk moeten behoedzaam worden gehanteerd. Juist omdat de naden kort zijn met veel tijd voor starten en stoppen en er veel stappen zijn, ongeveer 60, om alle onderdelen van de beha in elkaar te zetten, duurt het langer om een beha te maken. Het wordt relatief duur als je de productiekosten berekent in vergelijking met die van veel andere kledingstukken. Tijdens de productie werken ongeveer tien naaisters samen om een beha te naaien.
Met zoveel verschillende varianten is grote zorgvuldigheid vereist bij de productieplanning, de materiaalinkoop, het maken van patroonschetsen, het uitsnijden, de verpakkingen en de etiketten. Bij het plannen van de productie maken we niet zomaar even vijf exemplaren die in het magazijn ontbreken, we naaien er een heleboel tegelijk.
Onderdelen voor de Cotton Dots beha voordat ze tijdens de productie worden geassembleerd. Ze worden per maat gebundeld. Er moet zorgvuldig gepland worden om het juiste aantal te naaien wanneer we maten moeten aanvullen die opraken. Je naait niet zomaar even vijf exemplaren die niet meer in voorraad zijn.
Het enorme voorwerk voor de productie
Een van de grootste klussen met maten moet worden gedaan voordat de beha in productie wordt genomen. Het is buitengewoon ingewikkeld om op basis van de patroonconstructie een beha te maken en om een maatgradatie te maken, d.w.z. het beha-patroon aan te passen aan een grotere of kleinere maat, zodat de pasvorm er net zo goed uitziet in een kleine als een grote cup. Bij een ruim zittend kledingstuk zoals een T-shirt, kan met behulp van een computerprogramma een automatische gradatie op de patroondelen worden aangebracht, maar bij een beha gaat dat niet, tenminste niet als je zorgvuldig bent met de pasvorm en de kwaliteit, zoals wij hier bij Miss Mary.
Het vereist veel handmatig werk om van de patroondelen een beha te maken. Elke extra maat betekent even zoveel extra uren voor het voorwerk.
Alleen al voor de LOVELY LACE met zijn 63 maten, betekent dit dat onze patroonconstructeur elk patroondeel 63 keer handmatig heeft vergroot of verkleind. Omdat elke beha uit 22 verschillende onderdelen bestaat, gaat daar alleen al voor één maat veel werk in zitten.
Bij Miss Mary testen we elke maat op pasmodellen om te zien of deze goed zal zitten. Dit proces is erg tijdrovend omdat we tijdens het werk meerdere keren moeten aanpassen en veranderen.
Het belang van het materiaal dat wordt gebruikt
Veel lingeriematerialen zoals kant zijn delicaat en niet overal tegen bestand. De kwaliteitsmerken maken alleen de maten waarvoor die materialen sterk genoeg zijn en er moet ook rekening worden gehouden met de slijtage waaraan een beha blootgesteld zal worden.
Een ander aspect dat het aantal maten beïnvloedt, is de combinatie van het materiaal en de constructie van de beha. Een grote buste heeft sterkere steun nodig dan een kleine, wat betekent dat een A-cup niet op dezelfde manier hoeft te worden geconstrueerd als een grotere cup. In de praktijk heeft hij niet dezelfde stabiele stof of brede schouderbandjes nodig. Iemand met een kleine buste kan vrij kiezen tussen verfijnde modellen zonder beugel in zachte en transparante kant, iets wat vrouwen met een grote buste vaak niet kunnen doen omdat die modellen simpelweg niet genoeg steun geven.
”Stabiele modellen die zijn geconstrueerd om stevige steun te geven, zijn zelden gewild bij vrouwen met een A-cup”
Vrouwen met een A-cup zijn dan ook niet erg geïnteresseerd in stabiele modellen die zijn ontworpen om stevige steun te geven. Verfijnde modellen met smalle schouderbandjes verkopen daarentegen beter in kleinere maten dan in grote, omdat vrouwen met een grote buste, althans in onze klantenkring, vaak brede comfortabele gewatteerde schouderbandjes willen die helpen de schouders te ontlasten van wrijving.
Brede gewatteerde schouderbandjes zijn meer gewild bij vrouwen met een zwaardere buste dan bij vrouwen met een kleinere cupmaat. Op de foto ziet u de soft beha DIAMOND
Vrijwel geen enkele commerciële behaproducent vervaardigt tegenwoordig zijn eigen kant, omdat het kant-en-klare kledingstuk dan extreem duur zou worden. Kant voor lingerie wordt aan de meter gemaakt, maar heeft niet dezelfde breedte als bijvoorbeeld een kanten stof die voor een gordijn wordt gebruikt, die wel 3 meter breed kan zijn. In plaats daarvan wordt lingeriekant gemaakt in de vorm van lange, ongeveer 20-30 cm brede stroken, omdat men meestal de mooi golvende kantranden wil gebruiken. Vaak is het deze fraaie kanten rand die men op een cup ziet.
Voor een behacup worden de golvende randen van de kanten stroken gebruikt. Op de foto de FLORA beha met beugel.
Bij gebruik van kant wordt nauwkeurig gepland waar de patroondelen moeten worden geplaatst, zodat het kantpatroon er in elke maat goed uitziet. Een A-cup of een F-cup kunnen dus qua uiterlijk heel anders overkomen doordat op een grote cup meer van het kantpatroon zichtbaar zal zijn, dat niet op een kleine cup past. Soms wil je als ontwerper maar een klein deel van een materiaal laten zien, bijvoorbeeld mesh met een geborduurde bloemenrand. Op een kleine cup kan het patroon de hele bovenste cuphelft beslaan, terwijl bij een grote cup de bloemen maar op een klein deel zichtbaar zijn. Deze delicate kantsoorten zijn kwetsbaar, iets waar we rekening mee houden bij het plannen van het aantal maten. Een grote maat stelt hogere eisen aan het materiaal om de buste goed te kunnen steunen.
Een typisch voorbeeld van een behamodel met een fysieke beperking is een T-shirtbeha met een voorgevormde cup. Die zijn moeilijk in grotere maten dan de H-cup te maken zonder dat de cup te ondiep van vorm wordt. Dit komt doordat er fysieke beperkingen zijn aan de mate waarin een enkel stuk stof uitgerekt/gevormd kan worden. Als u een heel grote buste hebt, zijn cups met naden daarom aan te bevelen omdat deze u optimale steun geven. Een cup met naden geeft steun voor alle bustematen, maar vooral voor de grote buste. Bij een beha met diepe cups sluit het midden van de beha goed aan op het lichaam tussen de borsten, waardoor de buste beter wordt gesteund.
Een voorgevormde cup, zoals hier op de STAY FRESH die tot aan een G-cup gaat, is moeilijk te maken in zeer grote cupmaten, omdat de stof maar beperkt kan worden uitgerekt zonder zijn sterkte en pasvorm te verliezen. Deze beha heeft ook ongewatteerd elastisch materiaal in de cup, wat niet geschikt zou zijn voor bijvoorbeeld een J-cup.
Vraag en aanbod sturen
Uiteindelijk gaat het erom welke maten het meest gevraagd worden. Statistieken en enquêtes geven aan dat de meest voorkomende maat onder Europese vrouwen op dit moment 85D is. Dat komt ook overeen met wat we bij onze eigen verkopen zien. De overgrote meerderheid van onze beha’s verkopen we in C-, D- en E-cups. We proberen zowel grotere als kleinere maten aan te bieden en een zo brede collectie te hebben als voor ons mogelijk is. In onze collectie hebben we nu de maten 70–125 en A-J cups, maar geen enkel model is in alle maten verkrijgbaar. De grootste maat die we hebben is een J-cup, maar omdat de J-cup door onze klanten zo zelden wordt gevraagd, hebben we ervoor gekozen om maar één beha-model in deze cupmaat te hebben. Verder hebben we een paar modellen in de I-cup. Ondanks dat we zo weinig modellen in deze maten verkopen, proberen we toch enkele beha’s in deze cupmaten in onze collectie te hebben.
”De meest voorkomende maat onder Europese vrouwen is 85D”
In het verleden boden we A-cups aan in de collectie van al onze modellen, maar we verkochten er zo weinig van dat we ze eruit haalden. Toen we een paar jaar geleden onze Visionary-collectie creëerden met iets meer verfijnde modellen, hebben we na een onderbreking van een paar jaar de A-cup weer in onze collectie opgenomen. Een aantal van onze bestsellers zoals LOVELY LACE, COTTON DOTS en BRODERIE ANGLAISE hadden we voorheen vanaf bandmaat 75 maar die verdwenen uit de collectie omdat ze niet goed genoeg verkochten. Nu zijn ze verkrijgbaar in maat 80 en groter.
Met de verfijnde Visionary-producten namen we na een lange onderbreking de A-cup weer in de collectie op.
Als producent stellen we een nauw dialoogcontact op prijs met degenen die onze producten gebruiken of willen gebruiken. We waarderen feedback en stellen het op prijs om te horen wat u in onze collectie mist, dus blijf ons vooral vertellen wat u in onze collectie wilt zien. Uiteindelijk is het de vraag die het aanbod beïnvloedt. We hebben de collectie meermalen uitgebreid op basis van de verzoeken die we hebben ontvangen, maar het hangt van het model af of het ook mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is dat we voor verschillende producten in de Visionary-collectie het aantal bandmaten hebben vergroot toen er op grotere schaal vraag naar was. Als we maar een paar exemplaren van een bepaalde maat verkopen, is het helaas niet rendabel om alle tijd en moeite te steken in het produceren van extra maten.
You may also like