100 dagen retourgarantie
Daarom is jacquard ideaal voor ondergoed
Jacquard geeft alle kleding een elegantie die nooit veroudert. Het is nog net zo modieus als honderden jaren geleden toen alleen de allerrijksten het zich konden veroorloven. Laten we eens nader bekijken wat dit unieke materiaal zo luxueus en iconisch maakt en waarom het altijd een goed idee is om jacquard te kiezen voor je garderobe.
Jacquard bestaat al honderden jaren maar 200 jaar geleden veroorzaakte het een revolutie in de hele textielindustrie. Je vindt jacquard in alle vormen, van dure meubelstoffen en tafelkleden tot antieke gobelinwandkleden in kastelen en paleizen, van elegante jurken en mantels tot gebreide kledingstukken en de mooiste lingerie. Maar wat is jacquard eigenlijk precies en hoe komt het dat het op zoveel verschillende terreinen wordt toegepast? Laten we eerst de verschillende begrippen verduidelijken.
Jacquard kan allerlei vormen aannemen en patronen vormen. Hier zien we eenkleurige jacquard in een gedurfd dierendessin dat deze beha een frisse sportieve look geeft. Hier vindt u meer informatie over deze beha.
Wat is jacquard?
Een jacquardstof is altijd gedessineerd. Wat jacquard onderscheidt van andere gedessineerde stoffen is hoe het dessin is uitgevoerd. Een jacquarddessin wordt niet gedrukt maar is een deel van het weefsel zelf. Jacquard is met andere woorden een techniek en kan gemaakt worden van bijna alle soorten draden zoals katoen, zijde, polyester en acryl.
We vroegen Anne Nero, patroonconstructeur en lingerieontwerpster bij Miss Mary of Sweden, wat jacquard zo speciaal maakt. Anne heeft 30 jaar ervaring in het maken van dameslingerie en heeft gewerkt bij meerdere toonaangevende merken in Scandinavië. Ze werkt al 8 jaar bij Miss Mary en is verantwoordelijk voor meerdere van onze bestsellers.
”Jacquard is elegant en mooi en geeft elk kledingstuk iets speciaals”
Anne Nero, ontwerpster en patroonconstructeur
”Jacquard is elegant en mooi en geeft elk kledingstuk iets speciaals” zegt Anne.” Als je ondergoed maakt combineer je meestal minstens twee soorten materiaal in een kledingstuk, voor een beha nog meer. Als je een gedessineerd patroon wilt maken kan dat met verschillende technieken, het dessin kan worden gedrukt, gestanst of geperst, maar weinig technieken zijn in staat om zo’n elegantie te bewerkstelligen als het inweven of inbreien ervan zoals bij jacquard.”
Geweven dessin in vergelijking met gedrukt
Een van de grootste voordelen van jacquard is dat het dessin in de stof wordt ingeweven waardoor het niet kan verdwijnen of verbleken. Het motief van gedrukte stoffen zal meestal na veel wasbeurten of frequent gebruik bleken. Als je kleur hebt op kant-en-klare stof aan de meter heeft die kleur vaak de neiging om te ”barsten” als je stof uitstrekt die elastisch is. Bovendien is het dessin vaak maar aan één kant gedrukt. Als je jacquard maakt gebruik je vooraf geverfd garen zodat het resultaat kleur- en dessinbestendig is.
” Het dessin van uw jacquardkleding verdwijnt nooit”
Jacquard kan worden geweven met verschillende geverfde draden zodat die een patroon vormen, of met één enkele kleur en dan een dessin vormen dat ”verhoogd” is. Een voorbeeld hiervan ziet u hieronder. Deze speciale stof is een genaaide jacquard die we gebruiken voor onze Hold Me body.
In de praktijk kan jacquard bijna elk mogelijk motief hebben. Het kan van alles zijn, van een eenvoudig zich herhalend geometrisch patroon zoals randen en ruiten, tot een uitermate ingewikkeld patroon zoals in het antieke damasten weefsel uit de vijftiende eeuw dat u op de foto hieronder ziet. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos en worden alleen beperkt door de fantasie (en de prijs).
”Alleen de allerrijksten konden zich vroeger jacquard veroorloven”
Jacquard kan worden geweven in uitermate ingewikkelde patronen zoals in dit Italiaanse damast uit de vijftiende eeuw. Foto uit het boek K.F. Koehler's Antiquarium van Alexander Spelz.
Hoe een wever uit lyon een industriële revolutie ontketende
Vroeger waren damast, brokaat en andere jacquardweefsels uitermate ingewikkeld om te weven. Om dit type ingewikkelde patronen te kunnen maken had de wever meerdere assistenten nodig om de afzonderlijke scheringdraden met de hand op te houden volgens een vooraf heel precies berekend schema.
In China werden enorme weefgetouwen van twee verdiepingen gebruikt waarbij de assistenten op de bovenverdieping zaten en de scheringdraden ophielden en aantrokken om het patroon te vormen. Het is te begrijpen dat deze stoffen bijzonder duur werden. Alleen de allerrijksten hadden genoeg geld om ze te kopen.
”Een wever uit Lyon veranderde de textielindustrie voorgoed”
In het begin van de negentiende eeuw veranderde alles! De wever Joseph-Marie Jacquard (1752–1834) uit de Franse stad Lyon, bekend om zijn vele weverijen, vond een heel nieuw type weefgetouw uit, dat nu jacquardmachine wordt genoemd. Zijn uitvinding maakte het mogelijk om uitermate ingewikkelde patronen veel eenvoudiger en sneller te kunnen weven dan voorheen en er waren geen assistenten meer nodig om de scheringdraden op te houden.
De jacquardmachine maakte gebruik van kaarten met gaten, ongeveer zoals de vroegere ponskaarten. Dankzij de techniek met deze kaarten kon het weefgetouw vooraf worden ”geprogrammeerd” om een bepaald patroon te weven. Dit was een van de eerste voorbeelden van codering, lang voor de eerste computer het licht zag. De uitvinding van Jacquard had in korte tijd enorme gevolgen voor de textielindustrie. Slechts 20 jaar later stonden er alleen in de weverijen in Lyon al zo’n 10.000 jacquardmachines.
In de onderstaande video van het Victoria & Albert Museum kunt u zien hoe de jacquardmachine met de kaarten werkt.
Jacquard voor ondergoed
De oorspronkelijke weeftechniek met kaarten kon ook met succes worden toegepast voor breimachines. Gebreide jacquard is nu verkrijgbaar in veel verschillende kwaliteiten en wordt gebruikt van jurken en cardigans tot beha’s en slips. Ook met de tegenwoordige computertechniek is jacquard tijdrovend om te produceren. Zo duurt het langer om jacquard-gebreid kant te maken dan gewoon kant. Dit maakt dat jacquard vooral wordt gebruikt voor wat exclusievere kleding en merken.
”Gebreide jacquard vormt zich naar het lichaam en is ideaal voor lingerie”
Ze houdt ervan om met verschillende soorten materiaal te experimenteren en te werken en gebruikt graag jacquard, ook omdat die zo veelzijdig is en een goede kwaliteit heeft.
”Jacquardkant is prachtig op de cup van een beha of body of als detail op een slip. Het kan er op heel veel verschillende manieren uitzien. Jacquard is in het algemeen heel slijtvast. De hoge kwaliteit maakt echt verschil en dat loont omdat het heel duurzaam is en lang meegaat” vertelt Anne.
Omdat slips, beha’s en body’s de kledingstukken zijn die we misschien wel het vaakst wassen, worden ze blootgesteld aan veel slijtage, maar omdat het jacquardpatroon niet verdwijnt of verbleekt blijft uw kleding er veel langer als nieuw uitzien.
Voor de Jacquard & Lace beha van Miss Mary hebben we gebreide jacquard met een dierendessin toegepast, in combinatie met kant met een bloemmotief. Je kunt jacquardkant herkennen omdat de voor- en achterzijde er gelijk uitzien, bij ”gewone” kant zien de voor- en achterzijde er verschillend uit.
Lingerie in jacquard geeft een exclusief gevoel dat niemand ontgaat. Het materiaal wordt als luxueus ervaren, zowel om te dragen als om te zien. De unieke dessinkwaliteit en de manier waarop het voelt maken dat jacquard zich echt onderscheidt en nooit uit de mode raakt. Het is nu even actueel als het 200 jaar geleden was, maar is nu bereikbaar voor iedereen, niet alleen voor welgestelden. Van een kledingstuk in jacquard zult u jarenlang plezier hebben. Het loont om kwaliteit te kopen en met jacquard zit je altijd goed.
You may also like