De kunst om comfort te creëren met Miss Mary’s eigen beha-expert

24 Jun 2021 7:14 AM
Annica Svensson

Hoe moeilijk is het om een beha te maken? Er zijn maar weinig mensen die dat beter weten dan Miss Mary's patroonmaakster en ontwerpster Anne Nero, die zich al meer dan 30 jaar toelegt op het ontwikkelen van lingerie met perfecte pasvorm en perfect comfort. Hier deelt ze haar ervaring.


Anne Nero werkt al bijna tien jaar op de ontwerpafdeling van Miss Mary op het hoofdkantoor in Borås, Zweden. In totaal heeft ze 30 jaar ervaring in het ontwerpen van beha's en lingerie. Voor gecompliceerde kledingstukken zoals beha's kun je nauwelijks te veel ervaring hebben, want het ontwikkelen van het vereiste speciale fingerspitzengevoel heeft tijd nodig. Anne is een van de drie ontwerpsters/patroonmaaksters op de ontwerpafdeling, die ook nog vier proefnaaisters telt. We zijn een kijkje gaan nemen op de ontwerpafdeling om van Anne te horen hoe het is om als lingerieontwerpster te werken.


Wat is het leukste deel van je werk?
Het leukste vind ik om producten te ontwikkelen en om de best mogelijke pasvorm te creëren. Het is een tijdrovend proces met veel peuterwerk, en daar houd ik van.


Wat deed je voordat je bij Miss Mary ging werken?
Ik werk al zo'n 30 jaar in de lingerie. Vóór Miss Mary werkte ik voor andere collega's in de branche, 6 jaar als productie-technisch ontwerpster, 9 jaar met het ontwerpen van patronen en 7 jaar met het naaien van proefmodellen.

Het ontwerpteam bij Miss Mary. Van links naar rechts Marie-Louise, Anne en Ing-Marie


Hier bij Miss Mary heb je een dubbele rol, je werkt als ontwerpster en ook als patroonmaakster. Kun je ons, voor degenen die het verschil tussen de twee beroepen niet kennen, vertellen wat de twee functies inhouden?


Als ontwerpster bij Miss Mary heb je de taak om aantrekkelijke, functionele en tijdloze lingerie te ontwerpen. Je ontwerpt een beha in een bepaalde stijl en snit. Soms creëer je de stijl en de snit voordat je materiaal hebt gevonden waarmee je wilt werken. Soms vind je eerst het materiaal, daar raak je dan door geïnspireerd en vervolgens creëer je de beha op basis van het materiaal. Het kiezen van materialen is leuk omdat er zoveel verschillende types en looks zijn in kant en andere lingeriematerialen. Wij bezoeken beurzen op zoek naar stoffen, kant en materialen van de beste leveranciers in de branche. Materialen zijn een heel belangrijk onderdeel van kwaliteitslingerie.


Daarna is het de taak van de patroonmaakster om aan de hand van de tekening van de ontwerpster de best mogelijke pasvorm te creëren die past bij de vorm en het materiaal. De pasvorm moet mooi zitten en goed op het lichaam aansluiten. De constructie moet voor steun en lifting zorgen. Uitstekend comfort is een belangrijk deel van de identiteit van Miss Mary en het is belangrijk dat het kledingstuk goed aanvoelt op het lichaam.


Welk deel vind je het leukst – ontwerpen of patroonmaken?


Moeilijk om te kiezen, maar ik zou zeggen patroonmaken, want dat is een grotere uitdaging. Het geeft een heerlijk gevoel als je erin slaagt om klanten blij te maken met een goede pasvorm en goed comfort.


”Een paar millimeter hier of daar op het patroon maakt een groot verschil voor de pasvorm.”

Anne aan het werk als lingerieontwerpster en patroonmaakster bij Miss Mary.


Je hebt meer dan 30 jaar ervaring in het werken met beha's. Wat maakt juist beha's zo interessant om mee te werken?
Met beha's werk je met kleine marges, waardoor de resultaten heel verschillend kunnen zijn. Een paar millimeter hier of daar op het patroon maakt een groot verschil voor de pasvorm. Ik houd van het priegelwerk dat grote betekenis heeft voor het eindresultaat.


Op de ontwerpafdeling beschik je over een volledig uitgeruste naaikamer waar verschillende proefnaaisters werken, hoe belangrijk is dat voor je werk?
Dat is heel belangrijk en we werken heel nauw samen met de proefnaaisters. Het is fijn dat het proefnaaien hier gebeurt, zodat we niet op de proefmodellen hoeven te wachten zoals het geval zou zijn als we ze naar Tallinn zouden sturen waar we onze productie hebben. Nu zien we direct het resultaat en kunnen we de aanpassingen uitvoeren die nodig zijn voor de beste pasvorm. Zonder de naaikamer hier zou dat veel moeilijker zijn, of het zou in elk geval veel langer geduurd hebben en we hadden de hoge kwaliteit die we vandaag hebben niet kunnen handhaven als we het proefnaaien niet hier hadden.


Je bent ook bedreven in naaien en hebt een achtergrond als proefnaaister. Helpt deze kennis je in je rol van patroonmaakster en ontwerpster?
Ja, die ervaring is heel nuttig. Zelfs in een vroeg stadium van het proces kan ik ontwerpen en graderen vanuit een naai-perspectief. Ik begrijp wat er bij de productie uitvoerbaar is. De naaikennis geeft me ook inzicht in wat de mogelijkheden zijn bij het ontwikkelen van een artikel.


Wat is het moeilijkst aan het maken van beha's en lingerie?


Er zijn voortdurend grote uitdagingen. Elk artikel stelt andere eisen en er is veel ervaring nodig om tot een echt goed resultaat te komen. Dat is het leuke van dit werk. Na al mijn jaren in deze branche, leer ik nog steeds nieuwe dingen. Ik ben nieuwsgierig en probeer graag nieuwe snitten uit of een nieuwe manier om materialen te gebruiken. Het is leuk om mezelf uit te dagen en mijn nieuwsgierigheid te behouden.


Wat is leuker om te maken – badmode, beha's, slips of body's?


Ze zijn allemaal leuk op hun eigen manier, maar ik maak het liefst beha's. Dat is het meest ingewikkelde met zoveel priegel- en detailwerk. Maar badkleding maken is leuk voor de afwisseling.


Miss Mary staat bekend om het comfort. Hoe moeilijk is het om een comfortbeha te maken?


We hebben altijd hoge eisen aan onszelf gesteld, we willen een product maken waar we achter kunnen staan. Als vrouw hebben we al meer dan genoeg slecht zittende beha's gehad, en voor wie een iets grotere buste heeft, kan dat een ware kwelling zijn. Ik weet precies hoe dat voelt. Volgens mij is het voor een goed comfort belangrijk dat je het product zelf draagt, en daarmee bedoel ik niet alleen dat je het even in een paskamer past, maar dat je het de hele dag draagt. Als je de verkeerde maat hebt, zal zelfs de meest perfect gemaakte beha oncomfortabel aanvoelen of ergens insnijden. Dat is het uitgangspunt voor het kopen van een beha. We proberen te werken met materialen die goed aanvoelen op de huid, zoals katoen, pasvormen die comfortabel aanvoelen, volledige cups, iets bredere zij- en rugpanden dan je misschien gewend bent van goedkopere merken, brede schouderbandjes die bij voorkeur gewatteerd zijn. De modellen met smalle schouderbandjes hebben bijvoorbeeld vaak iets bredere bandjes in de grotere cupmaten.


"Staar je niet blind op maattabellen, maar pas net zo lang tot je een beha vindt die goed zit”

Anne in het beha-atelier in Borås, Zweden, met haar favoriete beha Smooth Lacy


Welke tips heb je voor vrouwen die het moeilijk vinden om de juiste beha te vinden?


Dat ze net zo lang moeten doorgaan met passen tot ze een beha gevonden hebben die goed voelt zonder zich blind te staren op maattabellen. Ook al hebben we een bepaalde kledingmaat, we zien er toch allemaal anders uit. We zijn allemaal verschillend geproportioneerd, borsten zijn verschillend en zien er verschillend uit, schouders zijn verschillend gevormd enzovoort. Dat is de reden waarom er zoveel typen beha’s met zoveel pasvormen zijn. Aan de vrouwen die als testmodel naar ons atelier komen, zien we dat een en dezelfde beha er op twee vrouwen met dezelfde maat totaal verschillend kan uitzien.


Heb je een favoriet materiaal om mee te werken?


Er zijn veel interessante en leuke materialen om mee te werken, maar charmeuse is mijn favoriet. Het is een niet erg elastische, maar ook niet geheel onelastische stof, hij is licht elastisch in één richting, waardoor het uitstekend materiaal is om mee te werken. Het geeft goede steun en een mooie vorm. Het heeft ook een mooie glans en geeft het kledingstuk een luxueus gevoel.


”Mijn favoriete materiaal om mee te werken is charmeuse”

Anne bekijkt kantstalen van leveranciers.


Wat vind je leuker om te maken: beha’s met voorgevormde cups of beha’s met meerdelige cups met naden?


Meerdelige cups, want die vormen een grotere uitdaging dan een voorgevormde cup. Je kunt de pasvorm sturen en beïnvloeden voor het beste resultaat en dat is vooral belangrijk bij de grotere cupmaten.


Welk type beha draag je zelf?


Buiten het werk draag ik het liefst een T-shirt beha met beugel.


Draag je zelf Miss-Maryproducten?


Jazeker, ik draag niet anders. Ik probeer altijd alle nieuwe behamodellen uit. Het is belangrijk om ze zelf te dragen om het comfort en de pasvorm te voelen en te weten hoe de beha voelt nadat ik hem een hele dag heb gedragen. Ik heb zelf een F-cup en ik heb graag goede steun en comfort. Ik ben zelf mijn eigen klant en stel hoge eisen aan de kledingstukken die ik draag en maak.


”Ik probeer altijd alle nieuwe behamodellen uit. Het is belangrijk ze zelf te dragen om het comfort en de pasvorm te voelen”

Annes persoonlijke favoriet in de collectie van Miss Mary is de T-shirtbeha SMOOTH LACY met beugel.


Wat is je favoriet in de collectie van Miss Mary?


Ik heb een absolute favoriet waarmee ik heb gewerkt — de SMOOTH LACY met beugel. Ik ben er zo ongelooflijk tevreden mee en ik heb er alleen maar positieve reacties over gehoord. Ik draag hem bijna altijd. Iedereen krijgt er een prachtige vorm in en hij geeft ook geweldige steun. Hij heeft een ongewatteerde cup in niet-elastisch materiaal en de vorm is perfect rond en geeft een fantastische lifting.

Een ander favorietmodel van Anne om mee te werken is de Floral Sun, ontworpen door Lars Wallin.


Is er een artikel dat je je speciaal herinnert omdat het bijzonder was om mee te werken?


Het maken van de eerste Visionary-collectie, een samenwerkingsproject van modeontwerper Lars Wallin en Miss Mary, was erg leuk en bijzonder. Het was een speciale uitdaging omdat de collectie heel verschillend is van onze normale collectie, zowel wat betreft materiaalkeuze als constructie. Het eindresultaat is heel mooi geworden. Van alle producten waarvoor ik patronen heb gemaakt, maar die ik niet zelf heb ontworpen, is de FLORAL SUN uit die collectie een van mijn absolute favorieten.


Welk advies heb je voor vrouwen die ervan dromen om als lingerieontwerpster en patroonmaakster aan de slag te gaan?


Voor wie ervan houdt zowel luxe als comfort te creëren in combinatie met millimeterwerk met een hoge graad van nauwkeurigheid kan het een geschikte baan zijn. Patroonmaakster voor beha’s is geen werk dat je van de ene op de andere dag kunt leren, maar als je van uitdagingen houdt en veel geduld hebt, zijn dat perfecte eigenschappen waar je dagelijks profijt van hebt bij je werk.

You may also like