Trucjes om de perfecte beha te vinden voor de zware buste!

12 Jul 2019 9:17 AM
Annica Svensson

Lang niet alle beha’s geven goede steun. Hoe groter de cupmaat en hoe zwaarder de buste, des te moeilijker is het om de optimale beha te vinden. Gelukkig zijn er een paar trucjes om u te helpen. Hier kunt u lezen waar u aan moet denken als u een beha koopt voor de grotere en zwaardere buste.


”Een beha moet comfortabel aanvoelen, ongeacht de omvang van de buste.”


Een grote buste heeft ook een gewicht! Een hele grote buste kan wel 4 kg wegen en heeft een goede stabiele beha nodig die kan helpen om de buste op te heffen en te steunen en om de rug en de nek te ontlasten. Dit stelt eisen aan uw beha, maar er zijn meer factoren die bepalen hoeveel steun een beha kan geven. Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen met een zware buste vooral kijken naar de schouderbandjes en hoe breed die zijn. Daarna kijken ze of het model in hun cupmaat verkrijgbaar is en in dat geval kopen ze de beha. Maar bij het kiezen van een beha moet je niet alleen of vooral naar de schouderbandjes kijken. Ze zijn belangrijk, maar niet zo belangrijk als vaak wordt gedacht.

”Een zware buste heeft behoefte aan een stevige beha”


Een beha die speciaal is gemaakt voor de zware buste heeft veel eigenschappen die helpen om de buste op te heffen. Het allerbelangrijkst is hoe de beha om uw rug zit, van welk materiaal hij is gemaakt en de combinatie van verschillende eigenschappen. Laten we beginnen met de rug.


De rugband is het belangrijkst voor de steun


De rug levert het grootste deel van de steun die een beha aan uw buste geeft. Daarom is het belangrijk om een model te kiezen met een brede stabiele rug en brede zijkanten. De haak- en oogsluiting op de rug moet minstens drie sluitingen boven elkaar hebben.

”Een brede en stabiele rug geeft steun aan de hele buste”


De beha moet stevig rond het lichaam zitten om optimale steun te geven, maar nooit zo stevig dat het ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelt en sporen achterlaat. Hoe breder de rug, des te meer oppervlakte om de steun over te verdelen en des te minder zal de beha insnijden. Als u de voorkeur geeft aan een beha met kant, let er dan op dat de kant niet te dun of te kwetsbaar is. Als kant erg dun is kan die beter gevoerd zijn om extra stabiliteit te geven.


De ene cup is de andere niet


De meest geschikte cup voor een zware buste is een volledige cup, omdat deze de hele borst omvat en minder het gevoel geeft dat de borst bij vooroverbuigen naar buiten puilt. Kies daarom een volledige cup als u zich de hele dag veilig en confortabel wilt voelen. Maar nog belangrijker is het materiaal. Een cup die is gemaakt van stijf materiaal voorkomt dat het gewicht van de buste de stof na langer gebruik uitrekt. Stijf materiaal hoeft niet helemaal stijf te zijn maar het mag geen stretcheffect in beide richtingen hebben. Voel en trek wat aan het materiaal om een idee te krijgen. Volledig stijf materiaal is vaak niet erg comfortabel. Als een cup bestaat uit meerdere aan elkaar genaaide delen is de rek in de verschillende delen van de cup in verschillende richtingen aangebracht. De onderste cuphelft kan bijvoorbeeld verticale stretch hebben en de cupzijde horizontale stretch (of schuin aangebrachte stretch). Het op die manier variëren van de stretchrichting geeft meer stabiliteit en ruimte voor maatflexibiliteit dan stretch in slechts één richting. Als het materiaal in de cup niet slechts in de richting omlaag maar ook in horizontale richting rekbaar is, wordt het gewicht van de buste beter verdeeld. Dit hangt ook af van de verschillende cupsneden en modellen.


”Kijk bij het kiezen van uw beha naar het materiaal van de cup”

Een beha met een volledige cup van stijf materiaal geeft de buste extra steun. Op de foto ziet u de Cotton Dots beha die bovendien extra liftende steun heeft in de onderste cuphelft.


Er zijn cups waarbij de onderste cuphelft stijf is terwijl de bovenste helft is gemaakt van stretchkant. Het elastische deel past zich aan de buste aan, wat goed is als u bijvoorbeeld enigszins asymmetrische borsten hebt of als uw maat net tussen twee cupmaten in valt.


Een andere tip is om een gewatteerde cup te kiezen. Er zijn zowel volledig gewatteerde cups als cups waarbij de onderste helft is gewatteerd. In tegenstelling tot wat velen denken dienen gewatteerde cups niet om meer volume aan de buste te geven, maar om een steviger vorm te creëren en stabielere steun te geven. Als u het volume wilt vergroten, kies dan een push-up beha met kussentjes in de onderste cuphelft of een maximizer die soms een wattering kan hebben van ca 1-2 centimeter of nog dikker.

”De wattering van een cup is vaak maar enkele millimeters dik en heeft geen invloed op de omvang”


Het meest gebruikte materiaal in een klassieke gewatteerde cup is een dun laagje schuim van nog geen 3 mm dik. Dit is het type dat o.a. Miss Mary gebruikt. Het is voldoende om steun te geven en te ontlasten maar het maakt de omvang niet groter. Het voelt licht en aangenaam aan en is van hetzelfde type dat wordt gebruikt in de brede en gewatteerde comfortbandjes.


Als u de voorkeur geeft aan een ongewatteerde cup van elastisch materiaal, kies dan een gevoerd model. Dat kan een goed alternatief zijn als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een kanten beha. Net als bij de gewatteerde modellen zijn er modellen waarbij de hele cup is gevoerd of alleen de onderste cuphelft.


Kies een cup met steun en lifting of met zijsteun


Sommige cups hebben een afzonderlijke steun en lifting in de onderste cuphelft die helpt om de buste op te heffen. Dit bestaat uit een gewatteerde plaat of strook die langs de onderste cuphelft loopt en die voorkomt dat de buste de cup omlaag trekt. Er is verschil tussen lifting en steun. De steun zorgt ervoor dat de beha plat tegen het lichaam wordt gehouden en daardoor minder ”opspringt” als u zich beweegt. De lifting maakt dat de buste omhoog wordt getild en geeft een mooi silhouet terwijl wordt voorkomen dat de buste tegen de buik aan ligt en warm en onprettig aanvoelt.

”Cups met extra steun en lifting helpen om een zwaardere buste op te tillen”


Als u een brede buste hebt of als uw borsten ver uit elkaar zijn gepositioneerd, en u wilt uw buste meer centreren en opheffen, is een beha met zijsteun een goed alternatief. De zijsteun is een constructie in de buitenzijkant van de cups om de steun te versterken en om te voorkomen dat de buste naar opzij en naar de oksels ”valt”. Dit vergemakkelijkt bijvoorbeeld gewone dagelijkse activiteiten en armbewegingen maar maakt ook een slankere indruk omdat de buste minder breed wordt. Er zijn ongewatteerde en gewatteerde zijsteunen. De gewatteerde zijsteun zorgt niet voor toename van het volume maar heeft een sterker effect dan de ongewatteerde variant.


”Zijsteun centreert de buste naar het midden”

De tekening rechts toont het effect van de zijsteun op de buste. Bij een grote buste of borsten die ver uit elkaar zijn gepositioneerd helpt de zijsteun om de buste te centreren zodat hij bij armbewegingen niet naar opzij uitpuilt en in de weg zit.


De beugel geeft lifting en verdeelt het gewicht


Wij adviseren een beha met beugel omdat de beugel heel goede steun geeft en helpt om de buste op te tillen. Verder spreidt de beugel het gewicht en verdeelt het naar de zijkanten van de beha. Hoe hoger de beugel opzij en tussen de borsten doorloopt, des te meer oppervlakte heeft hij om de steun over te verdelen. De beugel zorgt verder voor scheiding van de borsten doordat de beugels helpen om de beha plat tegen de borstkas te houden. Als u de juiste maat en het juiste model hebt gekozen, is een beugel nooit oncomfortabel.

”De beugel spreidt en verdeelt het gewicht van de buste”


Vergeet de schouderbandjes niet


Het is vooral de band rondom de rug die de beha op zijn plaats moet houden, maar ook de schouderbandjes zijn belangrijk, al is hun functie vooral om de cup tegen het lichaam aan te houden. Stel u een paar schoenen met veters voor. De geknoopte veters maken dat de schoenen beter zitten, maar als de schoenen de verkeerde maat hebben kunnen ook de veters dat niet verhelpen. De schouderbandjes leveren ca 20% van de steun die een beha geeft. Als u een zware buste hebt, kies dan bij voorkeur brede schouderbandjes om uw schouders te ontlasten. Veel van onze beha-modellen zijn verkrijgbaar met gewatteerde schouderbandjes die het comfort vergroten en de schouders ontzien. De meeste van onze comfortbandjes zijn niet erg stijf en een klein deel van het schouderbandje op de rug is van stretch om het bewegen te vergemakkelijken.


”De schouderbandjes leveren max. 20% van de steun van een beha”

Links: brede en gewatteerde comfortbandjes die ontlasten. Op de foto de beugelbeha Amsterdam.


Sommige beha-modellen hebben schouderbandjes die u bij de bevestiging los kunt maken en als een kruis op de rug kunt vastmaken. Er zijn ook schouderbandjes met een klein haakje of gespje waarmee u de bandjes op de rug aan elkaar kunt haken. Zie de foto hierboven. Door op deze manier de schouderbandjes te variëren kunt u de schouders ontlasten door het gewicht anders te verdelen.


Natuurlijk hoeft uw beha niet al deze eigenschappen te hebben om steun te geven, maar hoe meer, hoe beter. Niet alleen de grote en zware buste heeft steun nodig, ook een kleine buste die niet stevig is heeft extra steun nodig. Het gaat niet om de grootte of het volume. Zorg goed voor uw buste, welke vorm hij ook heeft.

You may also like