Hoe bereken ik mijn behamaat?

20 Sep 2019 7:38 AM
Annica Svensson

Hoe lang is het geleden dat u hebt gecontroleerd welke behamaat u eigenlijk hebt? Het is namelijk heel goed mogelijk dat u nu een andere maat hebt dan toen u hem de laatste keer opnam. Vrouwen veranderen namelijk tijdens hun volwassen leven zo’n 4 à 5 maal van behamaat. Met onze handleiding kunt u in drie eenvoudige stappen uw maat opnemen.


Waarom zou je je behamaat opnemen als je favoriete beha nog steeds past, ook als heb je hem al een paar jaar? Een beha past zich aan het lichaam aan, maar met de tijd verliest hij ook zijn elasticiteit en heeft niet meer de omtrek of de steun die hij had toe u hem kocht. Een uitgerekte beha geeft een gevoel alsof u een grotere beha draagt dan op het etiket is aangegeven. Daarom kan het een goed idee zijn om regelmatig de behamaat te controleren. Misschien ontdekt u wel dat u, als u de volgende keer een beha koopt, één of twee maten kleiner of groter moet kiezen. Volgens een Engels onderzoek van een paar jaar geleden dragen 8 van de 10 vrouwen een verkeerde maat, de meesten zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Wat het meest voorkomt is dat de beha te los zit of dat de cup te klein is.


Hoe meet je je behamaat? Het is heel eenvoudig en kost maar een minuut. Alles wat u nodig hebt is een meetband en een beha.


Het meten gaat als volgt


1. Trek een beha aan die goed zit en die de borst ondersteunt zonder hem plat te maken, en waarbij in de cup ruimte is voor de hete borst zonder dat hij uitpuilt.
2. Meet de omtrek rondom uw bovenlichaam onder de buste. Trek de meetband stevig aan. Dit is belangrijk omdat de meeste beha’s een elastische rug hebben die met de tijd ruimer wordt.

Als u een beugelbeha draagt, meet dan langs de beugel onder de buste. Deze maat gebruikt u om de omtrek van de beha vast te stellen. Zoek uw maat op in de blauwe regel in de tabel hieronder. Daaronder op de rode regel vindt u dan uw behamaat (omtrek).


Voorbeeld: als u 91 cm meet voor de omtrek onder de buste, is de maat van uw beha 90.

3. Meet de omtrek waar de buste het grootste volume heeft, meestal is dit ter hoogte van de tepel.

4. Kijk in de tabel hieronder en zoek de kolom op met de beha-omtrek die u in stap 2 hebt gevonden (rode regel). Ga in die kolom naar beneden tot u de maat vindt van de cupgrootte die u in stap 3 hebt gevonden. Voorbeeld: U hebt onder de buste 91 cm gemeten en uw omtrek waar de buste het grootst is, is 105,5 cm. U hebt dan behamaat 90 B.

De maattabel geeft een indicatie van de maat die u hebt en is geschikt voor de meeste vrouwen, maar het is geen absolute waarheid. Als u het gevoel hebt dat de beha niet goed zit, hoewel u de behamaat hebt gekozen volgens deze tabel, kies dan de maat die u eerder hebt gedragen en die u beter vindt zitten. Trek uw beha aan en kijk in de spiegel hoe hij zit. De hele borst moet in de cup passen en de cup vullen. De borst mag niet over de cuprand uitpuilen en de cup mag niet plooien of te los zitten. De beugel moet vlak tegen het lichaam en op het borstbeen liggen. Hij mag nooit bovenop de borst liggen, dan hebt u een te ondiepe cup. Hij mag ook niet ergens in de borst steken, bijvoorbeeld opzij, dan is de cup te klein. De schouderbandjes moeten zo zijn verkort dat u een vinger tussen het bandje en de schouder kunt leggen. De rugband moet vlak tegen het lichaam aan liggen maar niet zo dat het oncomfortabel is en dat u niet kunt ademen. Als u midden op uw rug aan de rugband van de beha trekt, moet u hem ongeveer 5 cm van het lichaam af kunnen trekken, dan zit de beha voldoende strak. Lees voor meer informatie over hoe een beha echt goed zit ons artikel over de perfecte pasvorm, dat u hier kunt vinden.


Borsten zijn individueel, de scheiding verschilt van persoon tot persoon, ze hebben verschillende vormen, sommige zijn smal, andere breed, de dikte is verschillend verdeeld, sommige zijn ronder, andere zijn druppelvormig en weer andere zijn helemaal niet gevuld. Dat alles heeft niet alleen invloed op de maat maar ook op het behamodel dat het meest geschikt voor u is. Sommige behamodellen zijn gemaakt voor een buste die extra lifting nodig heeft, andere voor een buste met weinig stevigte bovenin en weer andere voor een buste die wat centrering naar het midden nodig heeft. Sommige modellen zien er beter uit in een grotere cupmaat, voor andere is het juist omgekeerd.


Bijna alle vrouwen hebben borsten van verschillende grootte. Bij het meten houdt de meetband geen rekening met het verschil in grootte tussen de borsten, je meet als het ware het gemiddelde. Als de grootte van de borsten erg verschilt, kan het zijn dat de ene cup te klein wordt en de andere te groot.

You may also like